اجرای مخفیانه اعدام دو جوان کورد، اشکان مالکی، و مهرداد محمدی‌نیا از بازداشت‌شدگان اعتراضات دی‌ماه

اجرای مخفیانه حکم اعدام اشکان مالکی و مهرداد محمدی‌نیا، دو زندانی سیاسی کورد و از بازداشت‌شدگان اعتراضات دی‌ماه

هه‌نگاو؛ دوشنبه ۱۱ خرداد ۱۴۰۵ 

حکم اعدام دو زندانی سیاسی کورد و اهل قروه و از بازداشت شدگان به نام‌های اشکان مالکی و مهرداد محمدی‌نیا که از بابت اتهام محاربه توسط دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران به اعدام محکوم شده بودند، مخفیانه در زندان قزلحصار کرج اجرا شد. هه‌نگاو روز گذشته نسبت به خطر اجرای حکم این دو زندانی هشدار داده بود.

بر اساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری هه‌نگاو سحرگاه دوشنبه ۱۱ خرداد ۱۴۰۵ (۱ ژوئن ۲۰۲۶)،  حکم اعدام اشکان مالکی و مهرداد محمدی‌نیا، از بازداشت‌شدگان اعتراضات دی‌ماه ۱۴۰۴، به صورت مخفیانه و بدون داشتن حق ملاقات آخر با خانواده در زندان قزلحصار کرج به اجرا درآمد. خطر اجرای حکم اعدام برای هم‌پرونده دیگر آن‌ها، آرمان معرفتی، شهروند کورد و اهل سقز کماکان نیز بالقوه است.

خبرگزاری «میزان»، ارگان رسمی قوه قضاییه جمهوری اسلامی، ساعاتی پیش با انتشار گزارشی رسمی، اجرای حکم اعدام این دو معترض را تأیید و رسانه‌ای کرد.

اشکان مالکی و مهرداد محمدی‌نیا پیشتر در یک پرونده مشترک به همراه یک شهروند کورد دیگر به نام آرمان معرفتی ۳۸ ساله و اهل سقز، توسط شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی از بابت اتهام «محاربه» به اعدام محکوم شده بودند. این احکام سنگین و غیرانسانی تحت شدیدترین فشارهای نهادهای امنیتی و بر اساس «اعترافات اجباری اخذ شده زیر شکنجه» صادر شده بود.

دستگاه قضایی جمهوری اسلامی این معترضان را به تخریب و ایجاد حریق در «مسجد جعفری» و «حوزه علمیه امام هادی» در کوی نصر (گیشا) تهران و تخریب اموال عمومی در جریان اعتراضات شامگاه ۱۹ دی‌ماه ۱۴۰۴ متهم کرده بود. ارگان‌های امنیتی پیشتر با پخش فیلم اعترافات اجباری و مخدوش این سه شهروند از صداوسیما و خبرگزاری میزان، سناریوی اتهام «اقدام عملیاتی برای رژیم اسرائیل و دول متخاصم» را علیه اشکان مالکی و مهرداد محمدی‌نیا بازسازی کرده بودند؛ اتهامی واهی که منتهی به قتل حکومتی آنان در سحرگاه امروز شد.

این دو معترض در تمام طول مدت بازداشت در زندان قزلحصار و روند محاکمه، از حق دسترسی به وکیل تعیینی و کمترین استانداردهای یک دادرسی منصفانه محروم بوده‌اند. هم‌اکنون با اعدام این دو شهروند، نگرانی‌ها درباره امنیت جانی و خطر قریب‌الوقوع اجرای حکم اعدام هم‌پرونده سوم آنان، آرمان معرفتی که در زندان تهران بزرگ (فشافویه) محبوس است، به بالاترین حد ممکن رسیده است.

سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، ضمن محکوم کردن شدید اجرای مخفیانه حکم اعدام اشکان مالکی و مهرداد محمدی‌نیا، این اقدام را مصداق عینی «قتل حکومتی»، انتقام‌جویی سیاسی و نقض فاحش حق حیات می‌داند. هه‌نگاو صراحتاً اعلام می‌دارد که ماشین اعدام جمهوری اسلامی در پی مرگ خامنه‌ای دچار شتاب سرکوبگرانه شده است؛ لذا از شورای حقوق بشر سازمان ملل، سازمان عفو بین‌الملل و تمامی مجامع بین‌المللی حقوق بشری می‌خواهد برای نجات جان آرمان معرفتی و دیگر زندانیان سیاسی محکوم به اعدام و توقف این جنایات سیستماتیک، اقدامی فوری، دپلماتیک و تنبیهی علیه مقامات قضایی ایران به عمل آورند.

Related Articles

Latest Articles