مطالعات دانشگاه علوم پزشکی تهران نشان دهنده مرگ ۴۰ هزار نفر در هر سال به دلیل آلودگی هوا، در شهرهای مختلف است. میباشد.
رئیس مرکز تحقیقات آلودگی هوای دانشگاه علوم پزشکی تهران اعلام کرده است ،مطالعات نشان میدهد هر سال حدود ۴۰ هزار نفر در کشور بهدلیل مواجهه با غلظت آلایندگی ذرات معلق کمتر از ۵/ ۲ میکرون (PM۲/۵ ) در هوا جان خود را از دست میدهند که این تعداد تقریبا معادل ۱۰ درصد کل موارد فوتیها است.
محمدصادق حسنوند اظهار کرد: براساس مطالعات انجامشده در مرکز تحقیقات آلودگی هوا، پژوهشکده محیط زیست دانشگاه علوم پزشکی تهران و همچنین یافتههای سایر محققان، وضعیت کیفیت هوا در مناطق مختلف کشور، فاصله چشمگیری با مقادیر استاندارد ملی دارد و تقریبا هیچگاه به آنچه در برنامههای دوم تا ششم توسعه، درخصوص کیفیت هوای مدنظر بوده است، نرسیدهایم.
تهران، یکی از کلانشهرهای ایران است که بیشترین آلودگی هوا را دارد. یکی از دلایل عمده آلودگی هوا در پایتخت، تولید آلاینده ها و گوگرد سازی کارخانجات اطراف این شهر است که با واسطه، به مرکز این شهر منتقل می شود.
آلودگی هوا، از مشکلات جدی این روزهای تهران و سایر کلانشهرهای کشور است، در این بین نقش کارخانجات در اطراف تهران نیز، در آلودگی هوای این شهر پررنگ است.
یکی از مهمترین عوامل آلودگی هوا در تهران و سایر کلانشهر های کشور، آلاینده ها و گوگردسازی کارخانجات اطراف شهرهاست. مثلاً به گفته شهردار تهران، اگر در آبیک و قزوین گازوئیل پرگوگرد سوزانده شود، قطعاً تاثیرش به تهران خواهد رسید.
نظارت بر این کارخانجات و رسیدگی به آلاینده هایی که آن ها تولید میکنند بر عهده سازمان محیط زیست است. به گفته نایب رئیس اول کمیسیون منابع طبیعی مجلس، سازمان محیط زیست هر ۶ ماه یکبار از کارخانجات با آلایندگی بالا بازدید می کنند. استفاده از ابزارهایی که این هوا را پالایش کند نیز در این کارخانه ها کم است.
ضرورت نظارت سازمان محیط زیست بر کار کارخانجات آلود کننده هوا
جلال محمودزاده، نایب رئیس اول کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی مجلس، در مورد تاثیر دود و آلاینده کارخانه های اطراف شهر تهران بر آلودگی هوای پایتخت، اظهار داشت: «مسئله آلودگی هوا و نظارت بر کارخانه های اطراف کلانشهر تهران بر عهده سازمان محیط زیست است. سازمان محیط زیست این اختیار را بر عهده دارد که دستگاه های آلاینده را شناسایی کرده و در این کارخانجات سیستم پایش ایجاد کند، این سیستم ها آلودگی را کاهش می دهند و اگر این موضوع انجام هم نشود و آلایندگی شان برطرف نشود، وظیفه سازمان محیط زیست است که نسبت به تعطیلی کارخانه های با آلاینده بالا اقدام کند.
الزام رعایت سیستم پایش در کارخانجات اطراف تهران
محمود زاده ادامه داد: سازمان محیط زیست میتواند این کارخانه ها را به جایی منتقل کند که آن مکانها، براساس نُرم جمعیت و افراد ساکن، جمعیتی کمی داشته باشند. نمایندگان مجلس این موضوع را بارها در مجلس به سازمان محیط زیست تذکر دادهاند و ابراز داشتند که قوانین لازم در این موضوع وجود دارد تا سازمان محیط زیست در بحث آلایندگی کارخانجات وارد عمل شود. همچنین مطابق قانون، کارخانههایی که دارای آلایندگی بالا هستند و باعث آلودگی محیط زیست و شهرها می شوند، باید این چهاچوب را رعایت کنند، دستگاه هایی نصب کنند تا سیستم پایش داشته باشند که در نهایت آلایندگی کارخانه جات کاهش داده شود.
بازدید محیط زیست از کارخانجات دارای آلایندگی بالا هر ۶ ماه یکبار
نایب رئیس اول کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی با تاکید بر ضعف نظارت ها در موضوع آلودگی هوا گفت: متاسفانه نظارت ها در جلوگیری از آسیب دود کارخانه ها و آلودگی هوا در کلانشهرها ضعیف است و معمولاً سازمان محیط زیست طی دوره ای ۶ ماهه و طولانی مدت از کارخانه های با آلایندگی بالا بازدید می کنند و گزارش تهیه می کنند. بنابراین لازم است تا در زمان کوتاه تری مثلاً یک یا دو ماهه کارخانجات را کنترل و پایش کنند و اجازه ندهند که محیط زیست و هوای شهرهایی مثل تهران را آلوده کنند.
از نظر قانونی امکان سوال از رئیس سازمان محیط زیست نداریم
جلال محمودزاده در خصوص دعوت از رئیس سازمان محیط زیست به مجلس و سوال از ایشان بابت موضوع آلودگی هوا ابراز داشت: از نظر قانونی چنین چیزی امکان ندارد و ما فقط می توانیم از رئیس جمهور در این حوزه سوال کنیم. این موضوع وابسته به آن است که تعداد مشخصی از نمایندگان این سوال را به امضا برسانند. سازمان محیط زیست یک وزارتخانه نیست که بتوانیم از رئیس آن سوال کنیم، همچنین فردی که رئیس سازمان محیط است، معاون رئیس جمهور هم هست. بنابراین در قانون تعریف نشده است که از معاون رئیس جمهور هم می توانیم سوال کنیم، ما فقط از رئیس جمهور و وزرایش امکان سوال کردن داریم.
بر اساس اظهارات این نماینده مجلس، برغم مرگ ۴۰ هزار نفر در سال بدلیل آلودگی هوا، اما در حاضر، هیچ کنترل و نظارتی بر کار کارخانهها و صنایعی که آلاینده بالایی دارند وجود ندارد.