جمعه, اسفند ۸, ۱۳۹۹
No Result
View All Result
  • ایران
  • جهان
  • زندانیان سیاسی
  • اعدام
  • زنان
  • کارگران
  • کودکان
  • خبرهای ویژه
  • ادیان
  • فرهنگی
  • حقوق بشر
  • پناهندگان
  • ورزش
  • مقالات
  • کتابخانه
  • ویدیو
  • ایران
  • جهان
  • زندانیان سیاسی
  • اعدام
  • زنان
  • کارگران
  • کودکان
  • خبرهای ویژه
  • ادیان
  • فرهنگی
  • حقوق بشر
  • پناهندگان
  • ورزش
  • مقالات
  • کتابخانه
  • ویدیو
No Result
View All Result
No Result
View All Result

بخواهیم و یا نخواهیم و برای آزادی ایران از شر رژیم داعشی صفت جنایتکاران و چماقداران و آخوند های حکومتی هیچ راهی به غیر از حضور خیابانی و در پاسخ به خشونت مامورین رژیم عکس العمل به خشونت و حتی مسلح شدن و مقابله به مثل وجود ندارد. رژیم قاتلین اسلامی همه راه های مسالمت آمیز و مدنی مردم ستمدیده و معترض ایران را با گلوله پاسخ میدهند! ما انتقام خون جوانانمان را خواهیم گرفت، نه میبخشیم، نه فراموش میکنیم. 

دستاشو مشت کرده، ترانه‌ جنجالی هیچکس برای اعتراضات خونبار ۱۳۹۸+ کلیپ ترانه

استقبال از ترانه «دستاشو مشت کرده» در نخستین روز انتشار چنان حیرت‌انگیز بود و فراتر از انتظار که حالا شاید بتوان گفت، روایت موسیقاییِ دو پرده از مهم‌ترین رویدادهای سیاسی اجتماعی ایران به فاصله ده سال، نام سروش لشکری یا همان «هیچکس» را بر پیشانی دارد: «یه روز خوب می‌آد» برای اعتراضات خونین ۱۳۸۸ و «دستاشو مشت کرده» برای اعتراضات خونبار ۱۳۹۸.

به گزارش رادیو فردا، سه‌شنبه شبِ ۱۹ آذر، هیچکس ترانه «دستاشو مشت کرده» را در توئیتر منتشر کرد و تا پنج‌شنبه صبح توئیت او بیش از ۷۲۰۰ بار ریتوئیت شد و نزدیک به ۲۴ هزار نفر آن را لایک کردند. چنین واکنشی به یک توئیت در توئیتر فارسی، اتفاقی است کم‌نظیر، اگر بی‌نظیر نباشد.

عکس تعدادی از کشته شدگان اعتراضات به گرانی بنزین در ایران توسط رژیم خونخواران و جنایتکاران اسلامی. انتقام قتل جوانانمان را خواهیم گرفت. نه می بخشیم، و نه فراموش میکنیم.

از میزان بازنشر این ترانه در گروه‌ها و کانال‌های تلگرامی، صفحه‌های اینستاگرام و دیگر دست‌به‌دست شدن‌ها در انواع وب‌سایت‌ها و پیام‌رسان‌ها اطلاع دقیقی در دست نیست و فقط مشاهدات شخصی از گستردگی پخش آن در میان مردم حکایت می‌کند، اما یک قلم در ساوند کلاود، شمار پخش این ترانه در همین فاصله زمانی از ۱۵۰ هزار بار هم گذشت.

حالا، هر طرف که در شبکه‌های اجتماعی سر بچرخانی، جمله‌ای و تکه‌ای از کلام این ترانه اعتراضی را می‌بینی که در واکنش به کشتار مردم در اعتراضات آبان ۹۸ خلق شده است. مثلاً:

چندین ساله اشکش رو درآورده‌ن و دیگه اشکی واسه گاز اشک‌آور نمونده
…
همه‌ رو لخت کرده‌ن و می‌گن «این پوشش چرا اسلامی نی؟»
…
دلایی که سرد شدن از جسدای توی سردخونه خنک‌ترن
…
صدا ترکیدن بغض می‌آد و می‌گن این اشرار مسلح‌ن
…
فقط جنازه‌های روی زمین مونده که معدن سُرب‌ن
…
حتی بی‌خداها به اجبار آیه‌ی یأسو با صوت می‌خونن

پیش‌بینی این‌که «دستاشو مشت کرده» به ترانه‌ای جاودانه تبدیل شود، بسیار دشوار است، اما دست‌کم فعلاً که با چنین اقبالی روبه‌رو شده، می‌توان برخی جنبه‌های آن را، از جمله در قیاس با ترانه «یه روز خوب می‌آد»، واکاوید؛ البته نه از منظر تخصصیِ موسیقی که بیشتر با نگاهی محتوایی و فرهنگی از زاویه اجتماع و سیاست.

دستاشو مشت کرده

کلام این ترانه سه‌بخشی را خود هیچکس نوشته و آهنگسازی و تنظیم آن، همچون دیگر آثار هیچکس، با مهدیار آقاجانی بوده است. آشکار است که هیچکس، تحت تأثیر انبوه اتفاقات تلخ اعتراضات آبان ماه و به رعایت آن‌چه در این ترانه از فقر و رنج و سرکوب و قتل روایت می‌کند، از خیر برخی ریزه‌کاری‌های وزنی گذشته است.

با این وصف، طبیعی است که مخاطب نیز، که داغ این خبرها بر روانش هنوز به سردی نگراییده، بیشتر تحت تأثیر کلام ترانه باشد؛ به سانِ ستمدیده‌ای خسته که دوستی، رفیقی، او را در آغوش می‌کشد و خشم متراکمش را در آغوشش فریاد می‌کند.

بخواهیم و یا نخواهیم و برای آزادی ایران از شر رژیم داعشی صفت جنایتکاران و چماقداران و آخوند های حکومتی هیچ راهی به غیر از حضور خیابانی و در پاسخ به خشونت مامورین رژیم عکس العمل به خشونت و حتی مسلح شدن و مقابله به مثل وجود ندارد. رژیم قاتلین اسلامی همه راه های مسالمت آمیز و مدنی مردم ستمدیده و معترض ایران را با گلوله پاسخ میدهند! ما انتقام خون جوانانمان را خواهیم گرفت، نه میبخشیم، نه فراموش میکنیم. ما انتقام خون و قتل جوانانمان را خواهیم گرفت. نه می بخشیم، و نه فراموش میکنیم.

تلاش مهدیار آقاجانی در آهنگسازی و به‌خصوص تنظیم آن نیز، به‌گونه‌ای خلاقانه، همسو و هماهنگ با تلخی جاری در روایت کلام ترانه است؛ فضاسازی هول‌انگیز، نت‌های کشدار و فریادگونه و ترکیب هنرمندانه و تکان‌دهنده صداهای مستند با موسیقی ترانه.

مجموع این عناصر، جلوه‌ای از سهل و ممتنع بودن به این ترانه بخشیده است. ظاهراً همه‌چیز ساده به نظر می‌رسد، اما ترانه‌ای است اثرگذار که گویی فقط هیچکس و مهدیار از پس آفرینش آن برمی‌آمده‌اند. و شاید به دلیل همین سهل و ممتنع بودن باشد که برخی واکنش‌ها به آن توأم شده است با برخی ایرادها به وزن کلام یا انتخاب ریتم و ضرباهنگ موسیقی.

ده سال قبل

اگر تا پیش از سال ۸۸ فقط رپ‌گوش‌کن‌های اغلب جوان هیچکس را می‌شناختند یا با آثار او ارتباط برقرار می‌کردند و طیف گسترده‌ای از مردم اساساً این نوع موسیقی را جدی نمی‌گرفتند، ترانه «یه روز خوب می‌آد» او را به‌تدریج مهمان دل طیف بی‌شمار مردمی کرد که در اعتراضات انتخاباتی سال ۸۸ شاهد سرکوب امیدشان به جنبش سبز بودند.

در اعتراضات ۸۸ که بیش از یک سال دنباله یافت نیز جمهوری اسلامی شماری از معترضان را کشت و شمار بیشتری را زخم زد و شمار بسیار بیشتری را بازداشت و شکنجه و زندانی کرد.

بخواهیم و یا نخواهیم و برای آزادی ایران از شر رژیم داعشی صفت جنایتکاران و چماقداران و آخوند های حکومتی هیچ راهی به غیر از حضور خیابانی و در پاسخ به خشونت مامورین رژیم عکس العمل به خشونت و حتی مسلح شدن و مقابله به مثل وجود ندارد. رژیم قاتلین اسلامی همه راه های مسالمت آمیز و مدنی مردم ستمدیده و معترض ایران را با گلوله پاسخ میدهند! ما انتقام خون جوانانمان را خواهیم گرفت، نه میبخشیم، نه فراموش میکنیم.

در آن روزها شمار آهنگ‌ها و ترانه‌هایی که در همراهی با جنبش سبز و معترضان ساخته یا بازآفرینی و بازخوانی شد بسیار بود. طبیعی هم به نظر می‌رسد؛ شاکله جنبش به طبقه متوسط تعلق داشت که هنرمندان، از جمله آهنگسازان و خوانندگان، را نیز شامل می‌شد. اما از میان آثار تازه، تنها دو اثر بود که ماندگار شد: «تفنگت را زمین بگذار» محمدرضا شجریان و «یه روز خوب می‌آد» هیچکس.

در «تفنگت را زمین بگذار»، که نام اصلی‌اش «زبان آتش» بود، محمدرضا شجریان پیام صلح‌طلبانه و نصیحت‌گونه شعر فریدون مشیری را با یاری موسیقی مجید درخشانی فریاد کرد و با «برادر جان» خطاب کردن تفنگ‌به‌دستانِ حکومت به آنان گفت:

گرفتم در همه احوال حق گویی و حق جویی
و حق با توست
ولی حق را برادر جان، به زور این زبان‌نافهمِ آتش‌بار
نباید جست!
اگر این بار شد وجدان خواب‌آلوده‌ات بیدار،
تفنگت را زمین بگذار!

در سوی دیگر، سروش لشکری نیز در ترانه «یه روز خوب می‌آد»، امیدوارانه و امیدبخشانه، از روز خوبی گفت که می‌آید و در آن:

هرج و مرج نیست و تو شلوغی‌ها
به جای فحش به هم شیرینی می‌دیم و زولبیا
بامیه، همه شنگول‌ایم و همه‌چیز عالیه
فقط جای رفیق‌هامون که نیستن خالیه
خون می‌مونه تو رگ و آشنا نمی‌شه با آسمون و آسفالت
دیگه فواره نمی‌کنه، لخته نمی‌شه
هیچ مادری سر خاک بچه نمی‌ره…

اما عاقبت، نه جمهوری اسلامی تفنگش را زمین گذاشت و نه آن روز خوب آمد.

ده سال بعد

ده سال پس از جنبش اعتراضی ۸۸ که طیفی از مردم در خیابان‌های تهران و برخی شهرها تنها رأی دزدیده‌شده‌شان را می‌طلبیدند، در آبان ۹۸، خیزش مردمی در بیش از ۲۰۰ شهر ایران در اعتراض به تمامیت حکومت به دلیل سال‌ها فساد اقتصادی و کج‌روی سیاسی و سرکوب اجتماعی، به خاک و خون کشیده شد.

دشمنان حقیقی مردم ایران و کشور ایران، آخوند ها، پاسداران، بسیجی ها. پاسدار، آخوند، بسیجی خوب، مُرده است. آتش به اختیار هم دو طرفه است. آزادی و برابری زنان و مردان و سکولاریسم برای ایران.

این بار اگر محمدرضا شجریان سرپا نیست تا کنار مردمش بایستد، سروش لشکری، در میان سکوت این‌همه شاعر و ترانه‌سرا و آهنگساز و خواننده، صدای خشم مردم شد. و این نوبت، به جای آن‌که روزی رؤیایی از اصلاح شدن امور را ترسیم کند، پرچم ترانه «دستاشو مشت کرده» را، در هیئت مشتی فشرده و خشمگین، به دست معترضان از هر طیف و طبقه‌ای داده است؛ معترضانی که در پی ناامیدی از اصلاح‌پذیری نظام جمهوری اسلامی، به‌تازگی خیابان‌ها را کشف کرده‌اند و گویی دیگر باکی هم از تیر و تفنگ ندارند چون، از جان و نان و آزادی، دیگر چیزی جز جان برای از دست دادن ندارند:

همه‌ی منابع طبیعی رو استخراج کردن و خوردن
فقط جنازه‌های روی زمین مونده که معدن سرب‌ن
مأمور لوله رو می‌گیره بالا، زخمیا هدفش
اون می‌ره کمک با این‌که گلوله‌ها میان طرفش
دیگه هیچی واسه از دست دادن نداره…

ترانه «دستاشو مشت کرده» یک اثر هنری اعتراضی تمام‌عیار است. اثری که هم در محتوا و هم در فرم پیوندی تنگاتنگ با اعتراض دارد، بی هیچ رویکرد انتزاعی، هم زخم‌های عینی معترضان را لیس می‌زند و هم به خشم‌شان از «جنایت»ها عینیت و زبان می‌بخشد:

داد می‌زنه
کی این جنایتو از یاد می‌بره؟
داره جون به لب رسیده رو فریاد می‌زنه
ما همه با هم هستیم…

و با تکرار همین شعارِ ده سال پیشِ «ما همه با هم هستیم» است که هیچکس به جریان اعتراضی در ایران معاصر، از اعتراض طیفی از طبقه متوسط به دزدیدن رأی تا اعتراض عموم مردم به دزدیدن نان و آزادی، پیوستگیِ بیانی می‌بخشد.

این را که ترانه «دستاشو مشت کرده» اثری ماندگار هم بشود یا نه، آن‌چنان‌که «یه روز خوب می‌آد» ماندگار شد، باید به عهده تاریخ گذاشت. اما مهم و قطعی این است که این ترانه، به‌خصوص در سکوت ناگزیر یا خودخواسته دیگر اهالی موسیقی، وظیفه تاریخی‌اش را تا همین جا نیز در قبال مخاطبان اصلی‌اش که مردم کف خیابان و به‌خصوص جوانان معترض باشند، ایفا کرده است.

اگر جنبش سال ۸۸ سران داشت، خیزش سال ۹۸ سر هم نداشت. پویا بختیاری، یکی از چند صد کشتۀ اعتراضات آبان، گفته بود «من هم پسر کسی هستم». در اعتراضات آبان ۹۸، بی‌شمار هیچ‌کسانی که برای مادرشان، پدرشان، همسرشان و یا فرزندشان کسی بودند، کشته یا زخمی شدند و بی‌شمار هیچ‌کسانِ معترض بر آتش خشم خود خاکستر پاشیده‌اند. «دستاشو مشت کردۀ» هیچکس ترانۀ همۀ این هیچ‌کسان است.

Tags: بنزینجنایتکاران جمهوری اسلامیخامنه اي ضحاک خونخواردستاشو مشت کردهقتل و عام مردم مردم گرسنهمرگ بر آخوندمرگ برخامنه ايهیچکس
Share197Tweet123Share49Share34
Previous Post

جنایت علیه بشریت حمید نوری، و چرا “دیگران” باید نگران باشند ـ ( بازداشتی در سوئد به اتهام قتل و عام زندانیان سیاسی)

Next Post

فرج سرکوهی: چهار نکته ساده در باره پیام روز ۲۱ آذر آقای خاتمی؛ مهری دیگر بر گواهی فوت اصلاح‌طلبی حکومتی

اخبار مرتبط

پرستاران شرکتی و معلمان خرید خدمت مقابل مجلس تجمع کردند ـ (دستمزد و پرداخت معوقات مزدی)
فرهنگی

روز جهانی آموزش؛ گزارش یکساله وضعیت حق تحصیل و آموزش در ایران

ژانویه 25, 2021
فرهنگی

کتاب سلسله مقالات “مذهب و امام زمان” ـ (نویسنده: بهرام رحمانی)

ژانویه 15, 2021
«قضائیه جلادان مقدمتان خون‌باران!»؛ شعار اعتراضات دانشجویان در دانشگاه تهران ۱۶آذر – فیلم
فرهنگی

هفت شهروند کرد از جمله دو دانشجو روز گذشته در کرج و مهاباد بازداشت شدند

ژانویه 10, 2021
شکنجه سیستماتیک زندانیان سیاسی و عقیدتی در ایران؛ جمهوری سرکوب / روایت قتل های خاموش زندانیان سیاسی
ایران

فیلم بستن خیابان ها با آتش زدن لاستیک توسط مردم شهر سوران در سیستان و بلوچستان / سرنگون باد رژیم قاتلین و جنایتکاران اسلامی

by admin
فوریه 26, 2021
گزارش از قتل سوخت‌بران در روز دوشنبه و تداوم اعتراضات در سراوان ـ ( ١٠ کشته و ۵ زخمی از جوانان فقیر بلوچستان)
ایران

خاکسپاری تعدادی از کشته‌شدگان سراوان: ادامه اعتراضات در چند منطقه زاهدان با وجود فضای امنیتی

by admin
فوریه 26, 2021
جهان

اگنس کالامارد گزارشگر ویژه سازمان ملل: ایران درباره علت سقوط هواپیمای اوکراینی دروغ می‌گوید

by admin
فوریه 25, 2021
شکنجه سیستماتیک زندانیان سیاسی و عقیدتی در ایران؛ جمهوری سرکوب / روایت قتل های خاموش زندانیان سیاسی
ایران

جزئیات چگونگی رقابت سپاه با سوختبران برای قاچاق در بلوچستان + ویدیو ١٢ دقیقه

by admin
فوریه 25, 2021
گزارش از قتل سوخت‌بران در روز دوشنبه و تداوم اعتراضات در سراوان ـ ( ١٠ کشته و ۵ زخمی از جوانان فقیر بلوچستان)
مقالات

اعتراض و اعتصاب به تیراندازی مرگبار به سوی سوخت‌بران در سراوان! بهرام رحمانی

by admin
فوریه 25, 2021
گزارش از قتل سوخت‌بران در روز دوشنبه و تداوم اعتراضات در سراوان ـ ( ١٠ کشته و ۵ زخمی از جوانان فقیر بلوچستان)
ایران

با وجود قطع اینترنت موبایل: اعتراضات به کشتار سوخت‌بران، در زاهدان و ایرانشهر ادامه یافت

by admin
فوریه 25, 2021
خبر یک را در اینستا گرام فالو کنید
ویژه

«خبر یک»، را در انستاگرام دنبال کنید، و به دوستان و دیگران معرفی کنید

by admin
فوریه 25, 2021
گزارش از قتل سوخت‌بران در روز دوشنبه و تداوم اعتراضات در سراوان ـ ( ١٠ کشته و ۵ زخمی از جوانان فقیر بلوچستان)
ایران

گزارش از قتل سوخت‌بران در روز دوشنبه و تداوم اعتراضات در سراوان ـ ( ١٠ کشته و ۵ زخمی از جوانان فقیر بلوچستان)

by admin
فوریه 24, 2021

تلویزیون ها

صدای آمریکا

بی بی سی

ایران اینترنشنال

کانال جدید

منو تو

رادیوها

رادیو فردا

رادیو کوچه

رادیو اسراییل

رادیو جوان

رادیو فرانس مدیا موند

دسته‌ها

  • ادیان
  • اعدام
  • ایران
  • پناهندگان
  • جهان
  • حقوق بشر
  • زنان
  • زندانیان سیاسی
  • فرهنگی
  • کارگران
  • کودکان
  • مقالات
  • ورزش
  • ویدیو
  • ویژه

پناهندگان

«خبر یک»، کاملا مستقل است.

No Result
View All Result
  • صفحه نخست
  • ایران
  • جهان
  • زندانیان سیاسی
  • اعدام
  • زنان
  • کارگران
  • کودکان
  • ادیان
  • فرهنگی
  • حقوق بشر
  • پناهندگان
  • ویژه
  • ورزش
  • مقالات
  • کتابخانه
  • ویدیو
  • درباره خبر یک

خبر یک کاملا مستقل است.

We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept”, you consent to the use of ALL the cookies.
Cookie settingsACCEPT
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
ضروری
همیشه فعال

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

غیر ضروری

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.